Valmistautuminen kilpailuun

Kilpailukutsussa on etukäteen julkaistu tehtävä- ja pisteluettelo, jossa luetellaan kaikki kilpailun tehtävät. Sääntöjen mukaan tehtävien nimien tulisi olla sellaisia, että vartio pystyy päättelemään minkä tyyppinen tehtävä on kyseessä ja mahdollisesti harjoittelemaan tarvittavaa taitoa etukäteen.

Jotkut vartiot miettivät etukäteen minkälaisia tehtäviä on tulossa ja mahdollisesti valmistautuvat niihin esim. varustevalinnoilla tai lukemalla luonto-oppaita. Tämä ei ole missään nimessä välttämätöntä ja kisoissa pärjää ilman suurempia ennakkovalmistautumisia. Toisinaan ennakkovalmistautumisesta on hyötyä, jos tehtävä- ja pisteluettelossa annetaan selkeä, suora vinkki tehtävästä. Esimerkkejä tällaisista tehtävänimistä ovat esim. Morset, Merilinnut, Tampereen historia, Solmut, Makaronilaatikko ja Teltan pystytys.

Kisoista toiseen toistuvia tehtäviä on muutamia. Tällainen tehtävä on siis usein, mutta ei aina!

  • Asento: Vartion tehtävänä on yörastilla majoittua ja sytyttää nuotio. Pisteitä saa yleensä myös siisteydestä ja turvallisuudesta.
  • Ensiapu: Ensiaputehtävä on usein sellainen, jossa vartio tulee onnettomuustilanteeseen, jossa sen tulee toimia ensiapuohjeiden mukaisesti. Tällaiseen tehtävään voi valmistautua tarkistamalla viimeisimmät ensiapuohjeet.
  • Kiritaival: Tämä tehtävä on yleensä kilpailun viimeinen tehtävä. Siinä vartion tehtävänä on edetä merkitty reitti mahdollisimman nopeasti.
  • Käytös: Vartion tulee käyttäytyä kilpailun aikana partiomaisesti, käyttää partiohuivia, ehkä myös heijastinta, ei saa roskata, ei kiroilua jne. Tehtävää arvostellaan tietyillä rasteilla, joita ei ilmoiteta vartioille etukäteen.
  • Luonnontuntemus: Näissä tehtävissä etukäteisvalmistautumisesta on yleensä hyötyä. Vartiolta testataan esim. eläinten, kasvien tai lintujen tuntemusta.
  • Lähtökätevyys: Partiotaitokilpailut alkavat usein pitkällä noin tunnin kestävällä kätevyystehtävällä.
  • Paikallistuntemus: Silloin tällöin kilpailujärjestäjät haluavat myös kertoa paikkakuntansa erikoisuuksista tai historiasta tehtävä muodossa. Tällaisessa tehtävässä on myös yleensä hyötyä, jos on etukäteen tutustunut kilpailupaikkakuntaan.
  • Partio- ja erätaidot: Partio- ja erätaidoista kisoissa on testattu mm. solmut, köytökset, pujokset, liitokset, nuotion sytyttäminen, morset, viestiliput, partion historia, partiomerkit, partiolaulut, erilaisen majoitteiden pystytys, arviointi (paino, pituus, aika), kimin koe, suomen lippu, liputuspäivät… Lähes mitä tahansa mitä partio-ohjelmaan kuuluu, saattaa tulla vastaan kilpailuissa.
  • Pistesuunnistus: Usein kisoissa on pistesuunnistus. Tehtävässä vartio saa kartan, jossa on paljon rasteja, jotka se jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Vartion tarkoitus on hakea kaikki rastit. Tehtäväkäskyn arvostelukohdasta käy ilmi, paljonko aikasakkoa vartio saa hakemattomista rasteista.
  • Ruokatehtävä: Vartion tulee valmistaa tietty ruoka annetuista aineista. Ruoka voidaan valmistaa vartion mukana tuomalla retkikeittimellä, nuotiolla tai muulla järjestäjän osoittamalla tavalla. Tällainen tehtävä on yleensä ainakin yörastilla.
  • Suunnistus: Kisoissa on myös usein suunnistus, jossa vartiolle jaetaan valmiiksi erilaisia suunnistusratoja ja vartio valitsee itse kuka millekin radalle lähtee. Huom! Jos vartio ei halua hajaantua, se ei ole pakollista. Vartio voi vain jättää jonkun radan suorittamatta. Suunnistusta voi käydä harjoittelemassa oman paikkakunnan kuntorasteilla.
  • Tavoiteaika: Vartiolle annetaan aika, jonka kuluttua sen tulee ilmoittautua esim. yörastilla. Jos vartio myöhästyy, sen tehtävästä saamat pisteet laskevat.