Tulokset ja palaute

Kilpailun tulokset:

 • Vaeltajasarjojen voittajat

Vaeltajasarjan voittaja ruskeassa sarjassa on numero 301: 23Q3C30, Puijon Pakertajat, J-SP

Harmaasssa sarjassa ei jaettu vaeltajasarjan palkintoa.

Piirien välisen kipailun voitti Hämeen partiopiiri.

 

 

 

Tilastotietoja vartioiden suorituksista:

 • Sulatuksessa suurin sulatettu vesimäärä sarjoittain AJOISSA palautettuna: SI 501 g, PU 283 g, RU 302 g, HA 305 g
 • Harmaassa sarjassa Öjäökv-rastien koodin ratkaisi kolme vartiota. 17 vartiota haki kaikki lisärastit ja keskimäärin haettiin 4 lisärastia/ vartio.
 • Pistesienestyksessä eniten tunnistettuja sieniä sarjoittain: SI 10 kpl, PU 10 kpl, RU 14 kpl, HA 14 kpl
 • Lomalle! -tehtävässä eniten ja vähiten tunnistettuja kuva-arvoituksia sarjoittain:

SI eniten 21 kpl, vähiten 3 kpl
PU eniten 18 kpl, vähiten 0 kpl
RU eniten 21 kpl, vähiten 4 kpl
HA eniten 23 kpl, vähiten 3 kpl

 • Vesirambossa eniten kannetun veden määrä sarjoittain: RU 41,3 l, HA 43,4 l

 

 

 

Vartioiden antamaa palautetta tehtävistä ja järjestelyistä

Vartioilla oli kisan jälkeen mahdollisuus antaa tehtäville ja rastien toiminnalle kouluarvosana väliltä 4-10. Seuraavaksi on esitelty kyselyn tuloksia.

SUOSITUIMMAT TEHTÄVÄT ERI SARJOILLA SEKÄ TEHTÄVÄT JOIDEN ARVOSANOISTA VARTIOT OLIVAT ENITEN ERI JA SAMAA MIELTÄ

SUOSITUIMMAT TEHTÄVÄT KISAKOKEMUKSEN MUKAAN

TEHTÄVILLE JA TUKITOIMINNOILLE ANNETUT ARVOSANAT KESKIMÄÄRIN

 • Kaikki kisan tehtävät: 8
 • Suunnistustehtävät: 8
 • Kätevyystehtävät: 8-
 • Ympäristötietotehtävät: 8
 • Erä- ja partiotaitotehtävät: 8
 • Yllätystehtävät: 8+
 • Kaikkien kisan rastien toiminta: 8+. Keskimääräiset rastien arvosanat vaihtelivat välillä 7 ja 9-. Eniten eri mieltä vartiot olivat Kuntotesti -rastista, joka sai arvosanoja välillä 4 ja 9.
 • Kilpailukeskus: 8 1/2
 • Ruokailu: 8 1/2
 • Ennakko-ohje: 9-
 • Maasto: 7 1/2
 • Rastivälit: 7 1/2
 • Radan pituus: 8 1/2

Tukitoiminnot

Kilpailijat kiittelivät maukkaasta lounaasta, kilpailijoille varatuista parkkipaikoista ja informatiivisista nettisivuista.  Risuja annettiin lämpimän suihkuveden ja ketsupin loppumisesta. Ilmeisesti koulun vesikapasiteetti ei ollut riittävä yli 300 suihkuttelijalle, järjestäjät eivät myöskään pidä kylmistä suihkuista.

Muutama vartio harmitteli, kun keskeyttäneille ei ollut ruokaa tarjolla. Kilpailun järjestäjien on kuitenkin mahdoton arvioida tällaisen ruuan tarvetta, eikä kilpailumaksuun sisälly ruokaa kilpailun aikana, eikä keskeyttäneille.

Rata

Rata koettiin haastavana ja pitkänä. Erityisesti lauantai-illan rastiväliä mehumaija-rastille pidettiin liian vaikeana ja märkänä J Osa vartioista kiitteli suunnistuksellisia rastivälejä ja kaunista maastoa. Kilpailun ratamestari ja muu järjestelytoimikunta oli tietoinen, että kaikkien sarjojen reittipituudet olivat sääntöjen ylärajalla. Viikonlopun valitettavan huono sää teki reitistä entistä raskaamman. Kaikesta huolimatta vartiot etenivät hyvää vauhtia ja kilpailu ei viivästynyt.

Hilavitkutin

Lähtökätevyyden tekemiseen kaivattiin lisää aikaa. Moni vartio olisi halunnut myös enemmän tilaa ja ruutujen väliin käytävät liikkumista varten.  Hilavitkuttimen käyttötarkoitusta ihmeteltiin. Vastaavanlainen vempain löytyi järjestävän lippukunnan vanhalta partiokololta. Todennäköisesti tämän nimettömän härpäkkeen funktio on olla stressilelu tai manuaalinen ikiliikkuja.

Erilaiset kartat

Vartiot pitivät tehtävästä kovasti. Harmia aiheutti yhden rastin eksyminen väärään paikkaan, mutta vartiot suoriutuivat silti tehtävästä hienosti. Peilikuvakarttaan oli piirretty yksi rasti väärään paikkaan, jota ei karttojen tarkistusvaiheessa huomattu. Muilla radoilla tämä sama rasti oli sekä kartassa, että maastossa oikeassa paikassa. Kilpailijat miettivät miten iso kartta olisi toiminut sateessa, mutta täytyypä todeta että järjestäjillä yhtenä ideana ja vaihtoehtona oli 'märkä kartta', jossa vartio olisi kastellut oman karttansa saavissa ennen suunnistusta, joten asia oli harkittu riski.

Kotimaan matkailuvaltit

Kilpailuvartiot eivät juuri ole matkailleet kotimaassamme, koska tehtävä koettiin hankalaksi. Hauskaa vartioilla on ilmeisesti ollut, keksiessään kotosuomeen aivan uusia nähtävyyksiä. Hankalasta tehtäväkäskystä huolimatta vartiot saivat tämän opettavaiseksi kommentoidun tehtävän tehtyä.

Sulatus

Sulatus – tehtävä sai paljon kiitosta monipuolisena taitojen testaajana. Tehtävää kehuttiin ihanaksi, hauskaksi, napakaksi ja kivaksi. Joka sarjassa kuitenkin joku olisi halunnut suorittamiseen lisää aikaa. Tiukka aika oli järjestäjien testaama ja koekisassa hyväksi todettu.

Paikannus

Tehtävänanto oli palautteen mukaan erityisesti siniselle ja punaiselle sarjalle hankala ymmärtää. Leimasimissa olleet koodit aiheuttivat myös hämmennystä. Koekisaajat pitivät tästä tehtävästä paljon ja osa varsinaisista kilpailijoista kiitteli sopivan lyhyttä suunnistustehtävää. Olisikohan positiivinen palaute jäänyt väsymyksen jalkoihin?

Sadonkorjuu

Tätä tehtävää varten kerättiin noin 1000 kahvipakettia ja reilu 100 mehukattipulloa. Kerääminen kannatti, koska kilpailijat kuvailivat tehtävää todella hauskaksi ja kivaksi, mukavaksi näpertelyksi ja vaatimustasoltaan sopivaksi. Tästä kätevyystehtävästä löytyi kaikille tekemistä. Toisaalta osa olisi tarvinnut enemmän aikaa ja ohjeet omenankeräimen korin ”kutomiseen”. Koekisassa kori syntyi nopeasti sormivirkkauksella.

A.K.Cajanderin opit (PURUHA), A.K. Cajanderin opit (SI)

Tehtävä- ja pisteluettelo sai kiitosta, koska tämän tehtävän nimi koettiin hyväksi vihjeeksi. Muuten tehtävää luonnehdittiin toimivaksi perustehtäväksi, jonka toteutus oli onnistunut. A.K.Cajander ei suuria tunteita herättänyt.

Kuukalenteri

Osan mielestä tehtävä oli outo, vaikea ja meni ohi partiotaidoista (tehtävä toki oli ympäristötieto – tehtäväryhmässä).  Toiset taas kuvailivat tehtävää hyväksi ja piristäväksi. Vastausmenetelmää helmin oli kiitelty paljon, erityisesti tekniikka toimi vesisateessa.

Kuntotesti (SI)

Ratilta löytyi mukavat rastimiehet vaikka kaikki eivät tehtävän ideaa ymmärtäneetkään. Joku kaipasi lisää tekemistä, seuraavissa kisoissa siis 800m juoksu 60m sijaan.

Kuntotesti (PURUHA)

Idea tähän tehtävään oli monen mielestä hyvä, mutta valitettavasti toteutus meni metsään. Rastilla oli kohtalaisen pitkä jono, mikä ei suinkaan ollut järjestäjien tavoite.  Rastimiehiä oli vielä sekoittamassa alueella liikkuneet karanneet koirat.

Syysmuutto

Suurin osa kilpailijoista piti tämän tehtävän toteutuksesta.

Mehumaija

Tehtävään olisi moni kaivannut ohjeita ja lisää aikaa. Järjestäjien ajatuksena oli antaa kilpailijoiden mietittäväksi mehumaijan varsinainen rakenne ja siksi yksityiskohtaisia rakennusohjeita ei haluttu antaa. Osa kilpailijoista tykkäsi, kun tilaa oli jätetty omalle ideoinnille. Kuumennusolosuhteita pidettiin epäreiluina, vaikka vartio sai paikkaansa vaihtaa kuumennuksen aikana. Tehtävän ideaa pidettiin kuitenkin hyvänä ja epäilyistä huolimatta veden lisäämistä mehuun valvottiin.

Lomalle!

Loistavaksi ja mahtavaksi kehuttu tehtävä kärsi selvästi vallitsevasta säästä. Märästä paperista huolimatta suurin osa vartioista onnistui palauttamaan lomakkeen, jonka vastauksista järjestäjät saivat selvää. Etukäteisvinkkiä kiiteltiin ja vaikeustaso oli ilmeisen sopiva. Arvoitukset syntyivät Aamulehden innoittamana järjestelytoimikunnan ja heidän perheidensä ideoimina.

Uudet harrastukset

Uusien harrastusten opettelu oli kovasti kilpailijoiden mieleen, koska tämä tehtävä ei negatiivista palautetta saanut. Tehtävän paikka ennen yörastia oli mieluisa ja idea uusi ja toimiva. Joku kaipaili valkoviinien sijaan punaviiniä syksyn pimenevään iltaan J Mainittakoon vielä, että tehtäväryhmäjohtajamme (27 v.) koki kaupassa häkellyttäviä hetkiä, kun alkoholittomien viinien ostoreissulla kassa pyysi henkilöllisyystodistusta.

Sidotuin silmin

Kilpailijat olivat sidotuin silmin – tehtävästä montaa mieltä. Karkin syöjät olivat ilmeisen innoissaan, perunankuorijat välimaastossa ja jaloilla tunnustelijat tympääntyneitä. Sahanpuru, märät kengät ja kohmeiset jalat olivat huono yhdistelmä. Hauskoja rastimiehiä kehuttiin useammassa palautteessa. Kaiken kaikkiaan rasti ennen yö – astia oli onnistunut, koska uudet harrastukset- ja sidotuin silmin – tehtävät saivat paljon kehuja.

Asento

Asento – tehtävä kuuluu asiaan, on perustehtävä ja tavanomainen SM-kisoissa. Oma nuotio oli toisten mielestä kiva juttu, toiset taas olisivat halunneet kaverin kanssa samaan. Joku kysyi onko tehtävä tarpeellinen? Järjestäjien mielestä on, koska yörasti halutaan jättää siistiin kuntoon ja asento – tehtävällä kilpailuvartiot saadaan panostamaan siisteyteen. Vesisadetta ja tuulta kritisoitiin, mutta voimme vakuuttaa, että tilaamamme kisasää oli jotakin aivan muuta.

Ruokaterveiset Alanyasta

Falafel-pita sai kiitosta monipuolisuudestaan ja hyvästä aiheesta. Kasvisruoka oli myös joidenkin mieleen. Jälleen aikaa oli joillekin liian vähän ja toisille taas sopivasti. Valitettavasti ajan kanssa taitaa aina käydä niin.

Matkalaukku

Matkalaukussa sai työstää puuta, metallia ja nahkaa, joka miellytti ainakin joitakin vartioita. Poikkeuksellisen kivaksi rakennustehtäväksi sitä myös kuvailtiin. Toiset pitivät tehtävää yksinkertaisena, kun toisten mielestä se oli vaikeahko tai vaativa. Yörastikätevyyden ideahan lähti saranoina käytetyistä metallilätkistä. Niitä nimittäin jäi yli 2010 finnjamboree Kilkkeeltä ja lippukuntamme ne sieltä pelasti kisakäyttöön.

Jakkara (RUHA)

Monet kilpailijat pitivät Jakkaraan varattua aikaa liian tiukkana. Jakkara olikin sijoitettu heti yörastin alkuun niin, että yörasti sai melko lentävän lähdön. Tarkoituksena oli varmistaa, että yörastille riitti koko ajaksi tekemistä, ja ajankäyttö oli laskettu niin, että vartio saattoi aloittaa matkalaukun teon vasta jakkaran valmistuttua. Lisäksi materiaalia jonkin verran kritisoitiin. Vanhemmille sarjoille haluttiin kuitenkin yksi ”kirveelle töitä” –henkinen kätevyys, ja tehtävän testauksessa todettiin, että jakkaran rakentaminen on mahdollista myös halkaisematta pölliä, joten materiaalia ei pidetty mahdottomana ruskeallekaan sarjalle.

Yösuunnistus

Yösuunnistus sai monilta kiitosta siitä, että kaikki pääsivät vanhemmissa sarjoissa suunnistamaan ja että suunnistuksen lähtö oli toteutettu porrastetusti viestin sijaan. Maasto ja radat sen sijaan jakoivat kisailijoiden mielipiteet. Osa piti maastoa ja rasteja liian haastavina, osan mielestä taas radat olivat sopivat.

Yörastin toiminta

Yörastin sijaintia jonkin verran kritisoitiin, moni olisi toivonut hiekkakuopan sijaan metsäisempää maisemaa. Toimintojen sijoittelua toisaalta kehuttiin selkeäksi, mutta osan mielestä kaikki oli vähän kaukana.

Lentokentällä

Lentokentällä –tehtävä jakoi mielipiteitä. Osa kisailijoista piti tehtävää kattavasti eri taitoja testaavana ja hauskana, osa taas sekavana. Monen mielestä aikaa oli turhaa mitata tämäntyylisessä tehtävässä. Tehtävässä oli kuitenkin jaossa 1 piste ajasta, jotta ihmisvirrat rastilla saatiin virtaamaan. Pääpaino oli siis kilpailijoiden taidoissa, mutta ajalla pyrittiin varmistamaan, etteivät pisteet ruuhkaudu, kun sata vartiota saapuu rastille hyvin pienen ajan sisällä.

Karkkipäivä

Karkkitehtävästä lähes poikkeuksetta tykättiin. Daimin tekoa pidettiin hauskana, mutta myös haastavana, sillä tuotos piti saada myös jähmettymään. Rastilta tulikin arvosteluun sekä täydellisiä suorituksia että valuvampia versioita. Jonkin verran palautetta tuli siitä, että tuotostaan ei saanut itse syödä, ja ensi kerralla täytyykin muistaa säästää karkkeja arvostelusta kisailijoillekin. J

Suon yli

Suon yli –tehtävän arvostelua sekä kiiteltiin että moitittiin sekavaksi. Arvostelun tarkoituksena oli varmistaa, ettei kukaan juokse osan A läpi, palauta kahta pajua yhteensidottuina ja kuittaa aikapisteitä. Lisäksi tuotokset arvioitiin vasta suolla kävelyn jälkeen, sillä tehtävässä haluttiin nimenomaan painottaa sitä, että kilpailijat saavat aikaiseksi kestävät suosukset nopeasti suolle tullessaan. Jonkin verran lisää narua olisi ilmeisesti helpottanut tehtävän suorittamista, sillä useampi kisailija kertoi sitä olleen niukasti tehtävän suorittamiseen. Yleisesti ottaen tehtävää kuitenkin pidettiin mukavana vaihtoehtona perinteiselle ylitykselle.

Vesirambo (RUHA)

Järjestäjien ajatuksena Vesirambossa oli lisätä vanhemmille sarjoille kilpailuun kirimäinen ”rykäisy” sunnuntain loppupuolelle, mutta palautteesta päätellen lisää ramboilua olisi kaivattu, sillä moni piti tehtävää vähän tylsänä.

Pistesienestys

Pistesienestystä pidettiin mukavana peruspistarina. Tehtävän rasteja pidettiin melko helppoina, mutta se sai kisailijoilta tässä vaiheessa kisaa lähes pelkästään kiitosta. Sienet olivat monen mielestä kiva lisä tehtävään, mutta osa olisi kaivannut sieniin lisää vaikeusastetta. Osa olisi myös sijoittanut tehtävän eri vaiheeseen kisaa, ja luonnonsuojelualue aiheutti vähän lisähaastetta suunnistusalueelle osuessaan. Lisäksi erityisesti harmaalla sarjalla lyhyempikin aika olisi parhaan pään suunnistajille riittänyt.

Triage

Triagen A-osasta pääsääntöisesti pidettiin. Osa harmitteli sitä, että potilaita ei päässyt tutkimaan ja osa olisi jättänyt A-osasta ajan kokonaan pois. Aikaa tämänkin tehtävän osalta mietittiin jo suunnitteluvaiheessa, mutta se pidettiin tehtävässä mukana, sillä Triagen luonteeseen sopii, että arvion joutuu tekemään aikapaineen alla.

B-osa sen sijaan aiheutti enemmän kritiikkiä. Valitettavasti rastille oli syntynyt jonoa, ja B-osan kuvia pidettiin myös osin epäselvinä. Osa vartioista oli myös sitä mieltä, että kommunikointikielto vaikeutti turhaan tehtävän suorittamista.

Kokonaisuutena monet vartiot olivat sitä mieltä, että tehtävä oli kiva ja uudenlainen, mutta toteutuksessa olisi ollut vielä hiomista.

Amazing race

Amazing race oli monen mielestä sopiva yhteenveto koko kilpailulle. Osa kilpailijoista kritisoi sitä, että kilpailijat pystyivät seuraamaan suoritusta etukäteen, ja lisäksi osa olisi lyhentänyt tehtävään käytettävissä ollutta aikaa tai selkeyttänyt tehtäväkäskyä.

 

 

 

 

 

Löytötavaroista löytyy:

 • 5 x rinkan sadesuojus (2x musta, 2x tummanpunainen, 1x oranssi)
 • 4x kengät (1x Nike miesten lenkkarit, 1x Salomonin nastarit, koko 41,5, Mustat matalavartiset Merrelit, koko 41 ja Mustat Catmandoo, koko 44)
 • 2x mustat housut sisäkkäin ja pitkävartiset villasukat (kaikki samassa setissä)
 • 1x Halti makuupussi (harmaa-keltainen)
 • 1x Adidas Uganda pelipaita
 • 1x säärisuojustin (jahti)
 • 3x sininen partiohuivi
 • 1x tumman sininen fleece
 • 1x harmaa villapaita nahkapaloilla
 • 3x kirves
 • 1x patakinnas
 • puukkoja, sieniveitsi
 • otsalamppuja
 • 2x makuualusta
 • 2x saha

LISÄKSI yhdet kengät ovat vaihtuneet ja kilpailija kaipaa Hanwag vaelluskenkiä kokoa 49. Tilalle oli jätetty samanlaiset, mutta kokoa 44. Kenkien malli on Hanwag tatra wide.

 

Vartioiden antama palaute järjestäjille on näkyvissä myös näillä sivuilla kilpailun jälkeen.