Varusteet

Ennen kilpailua vartioille lähetettävässä ohjeessa on mainittu varusteet, jotka vartiolla tulee vähintään olla mukanaan, jotta se selviytyy kilpailun läpi. Varusteluettelo on siis minimivarustus, joka vartion tulee ehdottomasti ottaa mukaan. Tämän lisäksi vartiot kantavat mukanaan muita retkivarusteita sekä yleensä ylimääräisiä työkaluja kätevyystehtäviä varten.

Vartioilla saattaa olla esimerkiksi jotain seuraavista varusteista: erilaisia sahoja ja kirveitä, sakset, rautalankaa, ilmastointiteippiä, hiekkapaperia, makuupussit, vesipussi veden kantamiseen yörastilla, puristin, taltta, pihdit, herätyskello, kello, karttalaukku, vaihtovaatteita, ylimääräinen lamppu, varaparistoja, muki, päähine, aurinkolasit, vessapaperia, kyniä, avaruushuopa, narua, roskapusseja, sekuntikello, vasara, puukappale sahausalustaksi, ruokailuvälineet

Tämä lista ei ole se, mitä kannattaa kantaa mukana, vaan se mitä muut vartiot saattavat kantaa mukanaan. Toisinaan joistain tavaroista on hyötyä, toisinaan ei. (Osa listan varusteista on sellaisia, joita tämän jutun kirjoittajakaan ei ole koskaan ottanut mukaan partiokisoihin.)

 

Reppu/Rinkka sekä varusteiden suojaaminen

Jokainen kilpailija tietää itse, minkälaista kantolaitetta on tottunut käyttämään. Joillekin riittää hieman isompi reppu, toiset vannovat rinkan puolesta. Otit minkälaisen kantolaitteen tahansa, niin pakkaa kaikki sellaiset tavarat muovipusseihin, jotka eivät saa kastua. Vaikka sinulla olisi sadesuojakin, niin silti kaikki muovipusseihin, sillä esim. rinkkalauttatehtävässä koko rinkkasi saattaa käväistä vedessä ja kovassa vesisateessa rinkan jatkuva aukaisemin rasteilla kastelee tavaroita. Suosittelen pakkaamaan muoviin ainakin makuupussin, makuualustan, majoitteen ja vaihtovaatteet. Mikäli vartionne käyttää rasteilla istumiseen makuualustaa (mikä on suositeltavaa esim. kätevyystehtävissä), niin älkää avatko kaikkia makuualustoja, jotta teillä on osa kuivana yörastilla.

Vaihtovaatteet

Varusteluettelossa mainittavat vaihtovaatteet tarkoittavat niitä vaatteita, jotka vartio jättää kilpailukeskukseen ja pukeutuu niihin suihkunraikkaana kilpailun jälkeen. Kilpailukeskuksessa on järjestetty näille varusteille säilytyspaikka ja kätevää on, jos kilpailijalla on näitä varten oma reppu/kassi, johon on merkitty vartion nimi ja numero.

Kilpailun mukaan otettavat vaihtovaatteet ovat taas mieltymyskysymys. Suositeltavaa on pukeutua vedenpitävään asuun tai ottaa mukaan sadevaatteet (housut ja takki). Yörastille kannattaa ehdottomasti varata jotain lämmintä ja kuivaa vaatetta sekä vaihtosukat. Yövaatteiksi makuupussiin voi ottaa vaikkapa urheilukerraston, jonka jättää päälle myös sunnuntaiksi. Yörastin tunnelmaan vaikuttaa paljon se, että on lämmin ja maha täynnä. Suosittelen siis panostamaan lämpimiin vaatteisiin, eikä tinkimään mukavuudesta.

Ruoka

Vartiolle tarjotaan lämmin ateria kilpailun jälkeen. Kilpailun aikana vartiolle ei siis tarjoilla minkäänlaista ruokaa lukuun ottamatta juomavesipisteitä. Toisinaan kilpailussa on ruokatehtävä, jonka tuotoksen vartio saattaa mahdollisesti voida syödä. Sen varaan ei kuitenkaan kannata laskea, sillä ruoka on yleensä jotain hieman erikoisempaa ja pieni. Vartion kannattaa ottaa helposti valmistettava valmisruoka, jonka se valmistaa yörastilla sopivassa välissä itselleen. Osa vartioista valmistaa itselleen vielä aamupuuron ennen lähtöä yörastilta. Tähän tarkoitukseen pikapuurot ovat käteviä. Päivän aikana sopivaa evästä voi olla esim. voileivät, rusinat, karkki, suklaa, keksit, sipsit tai mitä nyt kukakin tykkää syödä. Tärkeää on ottaa sellaista ruokaa millä itse pärjää ja sitä riittävästi. Kannattaa myös muistaa, että pelkällä karkilla tulee helposti paha olo ja yleensä kaikilla vartioilla on myös voileipiä, joiden välissä saattaa olla vaikkapa kananmunaa. Juomapullo kannattaa täyttää aina, kun kilpailussa siihen annetaan mahdollisuus.

Työkalut

Kaikki työkalut kannattaa teroittaa etukäteen ja opetella käyttämään niitä. Aivan turhaa on kantaa mukana tylsiä työkaluja, joita ei osaa käyttää. Miettikää myös etukäteen voisiko teille olla hyötyä jostain yllämainitusta varusteesta. Pienet työkalut kannattaa pakata samaan pussiin, josta ne on helppo löytää.  Säännöissä on määritelty joidenkin työkalujen koot, joita vartioita voi pyytää ottamaan mukaan. Tämä sääntö on sen vuoksi, että vartio ei joutuisi kilpailusta toiseen hankkimaan uusia erikokoisia työkaluja.

Valaisin

Varusteluettelossa pakollisena varusteena on valaisin. Kaikkein kätevin valaisin on otsalamppu, johon jokaisen kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan riittävästi varaparistoja/akkuja. Suosittelen kantamaan yhdet varaparistot enemmän kuin kuvittelet tarvitsevasi.  Vartion kannattaa myös ottaa varalamppu, jos yhtään epäilee lamppujen toimivuutta. Tämä siksi, että jos vartio joutuu pimeässä hajaantumaan, jokaine tarvitsee jotain valoa. Otsalampun valinnassa kannattaa pitää mielessä, että vartio saattaa suunnistaa pimeässä ja pienimmissä led-lampuissa on aika heikko valo tähän tarkoitukseen.

Kynä

Reppuun pakataan useampia kyniä. Jokaiselle kannattaa varata ainakin ohut spriiliukoinen tussi vastauslomakkeiden täyttämiseen. Tämän lisäksi lyijykyniä on hyvä olla varakyninä ja niillä on mukavampi merkitä mittoja kätevyystehtäviin, jos tulee vääriä merkintöjä ja jäljet eivät peity.

Majoite

Vartio ottaa mukaansa sellaisen majoitteen, jonka se osaa itse pystyttää. Avotulimajoitteella tarkoitetaan laavua, erätoveria tai vastaavaa. Jos järjestäjä pyytää ottamaan avotulimajoitteen, yörastilla on siihen valmiiksi tarvittavat puut. Yörastin maastopohja voi olla metsää, hiekkakenttä tai jotain siltä väliltä.

Karttasuoja

Karttasuojaksi käy esim. iso minigrip-pussi. Tärkeää on, että sinisen ja punaisen sarjan vartio ottaa karttasuojia mukaan kaksi ja ruskea ja harmaa sarja kolme kappaletta, mikäli he aikovat jakaantua suunnistustehtävissä. Karttalaukkua osa vartioista käyttää tehtäväkäskyjen säilytykseen.

 

JOS VARTIOLLANNE ON KYSYTTÄVÄÄ VARUSTEISTA vielä ennakko-ohjeen saapumisen jälkeen, sen kannattaa olla yhteydessä järjestäjiin.